خواص شگفت انگیز ترب را بیشتر بشناسیم
خواص شگفت انگیز ترب را بیشتر بشناسیم !
ترب ، گیاهی یکساله (و گاهی دوساله) از تیره شببوهاست که هم به عنوان خوراکی و هم دارویی کاربرد دارد. این گیاه طبیعت گرمی دارد و با وجود دوام کمی که دارد، به دلیل خواص فراوان و مصرف زیادش به عنوان سبزی خوردنی و سالادی، به طور گسترده کشت میشود. ریشههای گوشتی ترب نیز دارای خواص دارویی بسیاری هستند و در رنگها و شکلهای مختلفی یافت میشوند.
اندامهای مورد استفاده ترب شامل برگ، دانه و ریشه غدهای آن هستند که همگی دارای ارزش غذایی بالایی هستند. ترب به دو نوع اصلی تقسیم میشود:
- تربچه
- ترب سیاه
این گیاه دارای برگهای نامنظم و گلهای زرد یا سفید مایل به بنفش است و ریشه آن ضخیم و خوراکی است. همچنین، گونهای از تربچه نیز وجود دارد که خواص طبی دارد و برای درمان برخی بیماریها استفاده میشود.
مواد اصلی و مؤثر در ترب
ترب حاوی ترکیبات ارزشمندی است که به خواص دارویی و تغذیهای آن کمک میکنند. از جمله این ترکیبات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گلوکوسینولاتها: ترکیباتی که خواص ضدسرطانی دارند.
- گالاکتوزیداز: آنزیمی که در هضم کربوهیدراتها مؤثر است.
- پپتیدهای ضد قارچ: ترکیباتی که به مبارزه با عفونتهای قارچی کمک میکنند.
- پراکسیداز: آنزیمی که نقش مهمی در دفاع آنتیاکسیدانی بدن دارد.
- ایزوتیوسیانات: ترکیباتی با خواص ضد سرطانی و ضد التهابی.
- ساپونینها: ترکیباتی که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند.
- فلاونوئیدها: ترکیباتی با خواص آنتیاکسیدانی.
- فنلها: ترکیباتی با خواص ضد التهابی و ضد میکروبی.
- ترپنها: ترکیباتی که خواص ضد سرطانی و ضد التهابی دارند.
اجزا و ارزش غذایی ترب
ترب سرشار از مواد مغذی است و میتواند به عنوان یک منبع غذایی بسیار مفید مورد استفاده قرار گیرد. از جمله ارزشهای غذایی آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ویتامین ث: کمک به تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با عفونتها.
- آهن: ضروری برای تولید هموگلوبین و پیشگیری از کمخونی.
- گوگرد: مهم برای سلامت پوست و مو.
- ویتامینهای گروه ب: شامل ب1، ب2، ب3، ب6 که همگی برای متابولیسم و عملکرد سیستم عصبی ضروری هستند.
- فیبر: کمک به هضم غذا و پیشگیری از یبوست.
اثرات و مصارف طبی ترب
ترب دارای خواص دارویی متعددی است که میتواند در درمان و پیشگیری از برخی بیماریها مفید باشد. از جمله این خواص میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آنتیبیوتیک: کمک به مبارزه با عفونتهای باکتریایی.
- مدر: کمک به افزایش تولید ادرار و دفع سموم از بدن.
- آنتیاکسیدان: حفاظت از سلولها در برابر آسیبهای اکسیداتیو.
- ضد التهاب: کاهش التهابات بدن و کمک به درمان بیماریهای التهابی.
- محرک: افزایش فعالیت متابولیکی و انرژی بدن.
- قابض: کمک به کاهش خونریزی و درمان زخمها.
ترب با ترکیبات غنی و خواص فراوان، میتواند به عنوان یک ماده غذایی و دارویی بسیار مفید در رژیم غذایی روزانه شما جای گیرد.
خواص شگفت انگیز ترب را بیشتر بشناسیم
فواید و موارد مصرف ترب
ترب یکی از گیاهان دارویی و خوراکی با خواص بسیار مفید است که تمام قسمتهای آن قابل استفاده است.
تمامی قسمتهای گیاه:
- درمان سرماخوردگی و برونشیت (مزمن)
- مقابله با انگلهای رودهای
- تسکین علائم آسم
- پیشگیری از سرطان و سنگهای ادراری
برگها:
- مدر (افزایش ادرار)
- مسهل (ملین)
- ضد انگل
- درمان سنگهای ادراری و اختلالات قاعدگی
تخم:
- درمان سنگ کلیه و مجاری ادرار
- درمان سنگ کیسه صفرا
- مقابله با نفخ و درمان یبوست
- بهبود سو هاضمه
خواص دارویی برگها
برگهای تربچه از سبزیجات خوردنی بسیار مفید هستند که دارای خواص ویتامینها، عناصر معدنی، آنتیاکسیدانها و پروتئینها هستند و اشتها آور نیز میباشند.
خواص دارویی ریشهها
ریشههای ترب نیز دارای خواص دارویی زیادی هستند:
- ضد تشنج
- مدر و صفرا بر
- مفید برای دفع سنگهای کلیه و مثانه
آب تازه یا شیره گرفته شده از کوبیده یا رنده تربچه یکی از روشهای اروپایی برای معالجه بیماریهای سرفه، رماتیسم و ناراحتی مثانه است. به ویژه اگر به طور مستمر استفاده شود، برای دفع سنگهای کلیه بسیار موثر است.
همچنین بخوانید: خواص درمانی ترب سفید
فراموش نکنیم :
- این گیاه دفع کننده نفخ دستگاه گوارش بوده اما برگ و غده زیر زمینی آن در دستگاه گوارش ایجاد نفخ می کند.
- این گیاه مدر بول بوده و زیاد کننده شیر در مادران شیرده است.
- اگر برگ این گیاه را با روغن زیتون طبخ کنند و میل نمایند سبب تلیین مزاج می گردد.
- ریشه غده ای ترب قاطع بلغم بوده و افرادی که اجتماع بلغم در شش های آنان ایجاد ناراحتی می کنند می توانند آب ریشه ترب را گرفته میل نمایند، آب ترب سیاه بهتر بوده و برای سرفه های رطوبی نیز مفید است.
- افرادی که غذای آنان خوب هضم نمی شود اگر مقدار دو گرم از پودر تخم ترب را از بالای غذا میل نمایند در هضم غذا و تخلیه معده تاثیر فراوان دارد جهت اخراج سنگ کلیه و رفع شن کلیه عصاره شاخه های آن را گرفته با مقداری شربت سکنجبین میل می نمایند.
دیگر خواص ترب :
اگر شخصی را که مقداری ترب خورد عقرب بگزد قسمت اعظم سم خنثی شده و ضرر سم به حداقل می رسد، اگر آب ترب را روی عقرب بریزند میمیرد و گاهی جسم او متلاشی می شود.
تخم ترب با سکنجبین قی آور است مقدار خوراک از تخم ترب تا چهار گرم و از آب ریشه آن تا 120 گرم و از جرم ریشه اندوخته آن به قدر معمول اجتماع است.
استفاده از شیره تربچه و ترب سیاه برای دفع سنگ های مثانه و کلیه ها مفید است، مصرف شیره تربچه حداقل به مدت دو هفته پی در پی توصیه می شود و هر روز میزان شیره آن نباید کمتر از یک فنجان باشد، نتیجه تجربه های انجام شده برای دفع سنگ های مثانه و کلیه ها بسیار رضایت بخش و موثر بوده است.
توجه :
در مواقعی که زخم معده و یا تورم روده ها وجود داشته باشد از تربچه نباید استفاده کرد.
از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.
بذر ترب سفید را با خواص از بین برنده خطوط صورت و چین و چروک ها، کک و مک و لکه های قرمز پوستی، کنترل فشار خون، پیشگیری از پوکی استخوان، درمان سنگ کلیه، ضد سرطان، درمان یبوست، اشتها آور، افزایش شیر مادران شیرده، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.