اثرات مصرف ماهی بر قلب و عروق
اثرات مصرف ماهی بر قلب و عروق که بد نیست بدانیم
مرگ و میر بیماری عروق کرونر قلبی مانند سکته قلبی کشنده و مرگ ناگهانی، در مسیر خود، آریتمی بطنی (اغلب فیبریلاسیون بطنی حاصل از ایسكمی) را اشتراك دارند. شواهد دریافت شده از مطالعات آینده نگر و کارآزمایی های تصادفی، پیشنهاد می كنند كه مصرف ماهی یا روغن ماهی، مرگ و میر عروق كرونر قلبی و مرگ ناگهانی را كاهش می دهند.
DHA و EPA چیست؟
ALA و EPA و DHA همگی از خانواده اسیدهای چرب n-۳ (کربن سوم سیر نشده) بهشمار میروند که از نظر تغذیهای بسیار مهم هستند. زیرا همگی دارای غیراشباع بودن چندگانه هستند. بدن انسان توانایی تولید اسیدهای چرب n-۳ (کربن سوم سیر نشده) را از مولکولهای دیگر ندارد و باید آن را از طریق غذاهای ویژه بدست آورد.
اسید دوکوساهکسائنویک که بیشتر با نام DHA شناخته می شود یکی از مواد خوراکی ضروری برای سلامت مغز است. DHA یکی از عناصر اساسی و پایه برای مغز به شمار می رود و باعث می شود تا افراد در سنین بالا و کهنسالی خیلی کمتر دچار کاهش قدرت تشخیص شوند. DHA و EPA فقط در ماهی های پرچرب همچون سالمون، ماهی تن آلباکور، قزل آلای رودخانه ای و گربه ماهی پیدا می شود.
اثرات مصرف ماهی بر قلب و عروق
اثرات مصرف DHA و EPA بر قلب و عروق
در مطالعات گوناگون، مصرف متوسط 500-25 میلی گرم در روز DHA و EPA در مقایسه با كم یا هیچ، خطر نسبی را حداقل 25 درصد کاهش می دهد. مصرف بیشتر به صورت چشمگیر تری، مرگ و میر عروق كرونر قلبی را نمی كاهد (كه نشان می دهد یك آستانه اثر وجود دارد).
در جمع بندی نتایج تمام این مطالعات، این الگو به آشكار مشاهده می شود؛ در مصرف تا 250 میلی گرم در روز، تقریباً میزان خطر نسبی مرگ 14/6 درصد به ازاء هر 100 میلی گرم در روز مصرف DHA و EPA كاهش می یابد (مجموعاً 36 درصد كاهش ،خطر كلی). در مقادیر مصرفی بالاتر، شدت اثر کاهندگی آن كمتر می شود.